Uydu sistemi nedir?
Zamanımızın en büyük teknolojilerinden biri olan uydu sistemlerinden bahsedeceğiz. Peki nedir bu uydu sistemi? Ne tür uydu sistemleri çalışır ve uydu sistemlerinin prensipleri nelerdir? Dünyanın binlerce mil üzerinde onlarca, hatta binlerce ayna var. Verilerin bir yerden başka bir yere aktarılması sürecini sağlayan bu aynalar, dünyadaki insanlar göremese bile insanlık için kahramanca görevlerini üstlenirler.
Dünyada insanların ayaklarının altında sunulan birçok işlevin yerine getirilmesinde büyük rol oynayan bu aynalar; sadece görevini yaparak insanlığa hizmet etmektedir. Gökyüzüne baksanız da bakmasanız da onlar sizin üzerinizdeki noktadadır. Kuşlar gibi aslında dönüyorlar. Verdiğimiz bu örneklerden ve özelliklerden bahsettiğimizi umarım anlamışsınızdır, evet uydulardan bahsediyoruz.
Aslında Dünya’da uzay çağında yaşıyoruz. Artık yeryüzündeki insanlar bir noktadan sonra yetersiz kalmaya başlıyor. Bu söylentiler nedeniyle yapılan araştırmalar sayesinde uyduların uzaydaki misyonunun daha da artması be Uydu sistemleri ve uzay araştırmaları da dünyada artan talep ve talep dengesine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde uzay istasyonlarının fırlattığı uyduların sayısı artıyor. Şu anda çoğu ülke için hedef, kendi uyduları ile dünyada söz sahibi olmaktır. Şu anda uzayda askeri olayların bile uydular tarafından izlendiği bir dönemde yaşıyoruz. Uzaydaki uydular sayesinde araç plakalarını okuyabilen uydu gözleri ve sesle takip edilebilen uydu kulakları ülkelerin devlet politikalarının belirlenmesinde etkilidir.
Uydu sistemlerini biraz daha genellememiz gerektiğini düşünürsek size biraz daha detaylı yaklaşabiliriz. Uydu kelimesini duyduğunuzda aklınıza ilk olarak televizyon izlemenize yardımcı olacak bir sistem gelmesin. Son 15 yıldır dünyayı saran uydu sistemleri, televizyon kanalları için kullanılan basit bir cihaz değildir. Uydu sistemlerinin günümüz teknolojisine nasıl adapte edildiğini inceleyelim.
Uydular ve TV yayınları
Uydu kanallarını izlemek için uzaya gönderilen uydular, Dünya’dan ortalama 35.784 kilometre yükseklikte bulunmaktadır. Dünyadan gelen sinyaller alınarak istenilen kapsama alanına ulaşmak için sahne oluşturmaktadır. Dünya üzerinde basit bir ayna görevi gören uydular, dünyanın yörüngesinde dolanmakta ve aynı anda dönmektedir. Üstlerindeki uydu bir gaz pervanesi görevi görür. Güneş enerjisi, her iki tarafa da açılan uydularda bulunan dev paneller ile sağlanmaktadır. Uzaya fırlatılan uyduların ortalama ömrü 12 yıldır. Yani uyduların içindeki gazlar bittiğinde hizmet ömürleri de tükenmektedir. 12 yıldır kullanılan bu uydu artık eski bir teknoloji olarak görüldüğü için yerini günümüzde kullanılan yeni teknolojik uydulara bırakıyor. Düşündüğünüz bir çözüm olarak, tekrar kullanılmayacak bir işlem olan gazı biten uyduların tekrar gaz doldurulması ve yeniden çalıştırılması mümkün değildir.
Televizyon yayınlarında “kase antenleri” olarak adlandırılan su ısıtıcısı benzeri cihazlar, sinyal vericiler ve alıcı ortamlar televizyon yayınlarının gösterilmesinde önemli bir etkendir. Bu uydular üzerinde bulunan çanak antenler sayesinde dağlık bölgelerde dahi uydu görüntüsü olması şartıyla her türlü televizyon yayınlarını izlemek ve radyo yayınlarını dinlemek mümkündür. Farklı ülkelerden uydulardan yayın alabilmek için ara kurumlara ihtiyaç vardır. Örneğin Bartın’da bir ABD kanalını izlemek mümkün değil. Bunun için diğer uydulardan izlemek istediğiniz yayını alan gerçekten büyük antenlere ihtiyacınız var. Diğer bir yol ise bu yayını izleyebilen sistemlere sahip dijital yayıncılar. Abonelik oluşturarak bulunduğunuz yerden izleyemediğiniz uydulardan yayınları izleyebilirsiniz.
Uydu yayınlarından gelen sinyalleri alabilmek için çanak antene ve “alıcı” ya ihtiyaç vardır. İlk zamanlar büyük olan bu sinyal alıcılar günümüz teknolojisi sayesinde avucunuzun içi kadar küçülmüştür. Günümüz teknolojisi sayesinde yeni nesil TV’lerde yerleşik uydu alıcıları bulunmaktadır.
Uydu sistemi nedir?